In Twisk moest op een stuk land nieuwe hekken worden gezet. Ook het onderhoud van deze hekken moest worden geregeld. Het was gebruikelijk dat de afspraken die gemaakt werden bij de notaris werden vast gelegd om burenruzies te voorkomen.
De notaris werd ook ingeschakeld voor de hekken van Twisk. Op 9 januari 1730 verschenen voor de notaris van Abbekerk Jan Jansz Bregger, woonachtig te Twisk, Dirck Jansz Smetser, woonachtig onder Opperdoes en Pieter Lourisz Backum woonachtig te Twisk. Jan en Dirk waren met Pieter overeengekomen ‘over ’t setten en onderhouden van het hek ’t welk op de scheydinge tusschen der comparanten erven staet’. Dit hek werd de afscheiding van het erf van Jan, Dirk en Pieter.
In de akte lezen we wat voor afspraken er werden gemaakt, en dat waren er nogal wat. Zo ontving Pieter van Jan en Dirk ‘negen gulden ende hondert spijkers’ om het hek te onderhouden. Hij moest het hek ‘voortaen ordentelijk onderhouden’. Ook werd beschreven hoe het hek eruit zag, ‘een digt hek hoog ses houtvoeten, tusschen en op de scheydinge van der comparanten erven’.
Bregger, smetser en Backum
Op 9 januari 1730 verschenen voor de notaris van Abbekerk Jan Jansz Bregger, woonachtig te Twisk, Dirck Jansz Smetser, woonachtig onder Opperdoes en Pieter Lourisz Backum woonachtig te Twisk. Jan en Dirk waren met Pieter overeengekomen ‘over ’t setten en onderhouden van het hek ’t welk op de scheydinge tusschen der comparanten erven staet’. Dit hek werd de afscheiding van het erf van Jan, Dirk en Pieter.
Er werd afgesproken dat Jan en Dirk aan Pieter negen gulden zouden geven en honderd spijkers. Verder konden Jan en Dirk de eerste vijf a zes jaar ‘geen pretensie over de verhooginge van het heck’ maken. Een derde buurman die hierbij betrokken werd, Alders Jans Schuyt, ‘sal mogen volstaen ’t voornoemde hek op de tegenwoordige hoogte en fatsoen ordentelijk onderhouden, ende ten sijnen kosten gelijck van tevooren repareeren’. Alders werd wel in de akte genoemd, maar hij ondertekende deze niet. Waarom is niet duidelijk.
afspraken
Pieter beloofde het hek te onderhouden ‘ten sijnen lasten en kosten sal laten maken en van nu voortaen ordentelijk onderhouden’. Ook werd er beschreven hoe het hek eruit kwam te zien en waar het precies stond, ‘een digt hek hoog ses houtvoeten, tusschen en op de scheydinge van der comparanten erven, te weten noordwaerts van het huys van de voorseyde tweede comparant af tot aan de Togtsloot toe’. De Tochtsloot die hier ter sprake komt is een synoniem voor de Molentocht, ook wel Maarsloot en Oostermare genoemd. Deze liep ten noorden van Twisk.
Verder beloofde Pieter ook ‘het heck, dat zuydwaerts van sijn huys af staet tot aan het heck van de voorseyde Aldert Schuyt, ten sijnen laste en kosten ordentelijk onderhouden’. Ook werden er afspraken gemaakt over de waterafvoer ‘Ook sal de tweede comparant de waterlosinge van sijn erf door een goot beoosten sijn huys langs, sonder ’t hetselve op het erf van d’eerste comparanten sal mogen werdengeleyt.’
Ondertekend
Nadat alle zaken waren doorgenomen werd de akten door de buren ondertekend. En zodoende was alles geregeld.
Gerelateerde documenten
Bezoek ons archief of klik op een document om deze aan te vragen voor inzage.