Ga naar content

Eind juli 1726 overleed Jan Maartensz. Zijp, burgemeester te Twisk. Zijn vrouw, Neeltje Klaas, hertrouwde in januari 1727. Maar de nalatenschap van Jan Zijp was nog niet helemaal verdeeld. Daarom verschenen in april 1727 voor de notaris van Twisk de erfgenamen van Jan Zijp. Dit waren de broer van Jan Zijp, Kornelis Maartensz. Poulus, en de nieuwe man van zijn Neeltje Klaas, Adriaan van der Hoeve.

De boedel en goederen van Jan Zijp en Neeltje Klaas moesten worden verdeeld. En ze hadden veel bezittingen. Van een stukje grasland tot een aandeel in een schip. Maar eerst moest de waarde worden bepaald van de bezittingen zodat ze daarna eerlijk konden worden verdeeld onder de erfgenamen. Jan Zijp had veel land in bezit, daarnaast bezat hij een flink aantal obligaties. Sommige met een waarde van wel 2000 gulden. In de akte worden alle bezittingen kort beschreven.

Het dorp Twisk

Burgemeester Jan Zijp

Op zes april 1727 verschenen voor de notaris Jan van der Hoeve te Twisk een aantal mensen om de nalatenschap van Jan Maartensz. Zijp te verdelen. Jan Zijp was burgemeester van Twisk. Hij was het jaar daarvoor in juli of augustus overleden. Zijn erfgenamen waren zijn enige broer Kornelis Maartensz. Poulus en zijn weduwe Neeltje Klaas. Neeltje was alweer hertrouwd met Adriaan van der Hoeve in januari 17272 , wat hem dus de erfgenaam maakte. Verder waren aanwezig Kornelis Jansz. Dool en Luijtje Jansz. Langedijk, schepenen van de stede Abbekerk.

De ‘boedel en goederen’ die Jan Zijp en zijn vrouw Neeltje Klaas ‘in gemeenschap bezeten’ hadden moesten worden verdeeld. Hiervoor werden alle ‘huijzen en landerijen’ door de burgemeester Kornelis Dool en Jan Reijndersz. Lakeman van Twisk en de secretaris Jan van der Hoeve van Abbekerk ‘verzorgt, gewaardeert en naar hunnen beste kennise in twee deelen geschikt’. Eerst werd het deel beschreven wat Kornelis Poulus erfde van zijn broer. In ‘vollen en separaten eijgendom’ ontving hij aardig wat goederen, deze worden in de akte allemaal opgesomd. Dit gebeurde per plaats.

een schip en vier graven

Zo ontving Kornelis Poulus goederen die zich bevonden in de ‘bedrijve van Twisk’, de ‘bedrijve van Midwoud’, ‘de jurisdictie der stad Medenblik’ en de ‘bedrijve van Wester-Blokker’. Hieronder bevonden zich bijvoorbeeld een boerenhuis en erf, een huis en erf en een aantal stukken grasland onder Twisk. In de overige bedrijven ontving Kornelis Poulus ook stukken ‘graslant’ en ‘weijdlant’. Telkens werd genoteerd hoe het stuk land heette, waar het aan grensde en hoe groot het was. Kornelis Poulus ontving ook obligaties ten laste van het ‘gemeenelant op ’t Comtaar te Medenblik’ uit de erfenis. Kornelis ontving in totaal 17 obligaties, waaronder een paar met een waarde van tweeduizend gulden. Verder ontving Kornelis Poulus ‘parten aan schepen’, hij werd dus voor een deel eigenaar van een schip. Zo ontving Kornelis 1/128 part van het schip De Daalder. Ook erfde Kornelis Poulus vier graven in de kerk van Twisk.

Daarna staat in de akte wat Adriaan van der Hoeve, getrouwd met de weduwe van de overledene, erfde. Hij ontving ook ‘zijne helft dezes gemeenen boedels in vollen vrijen en seperaten eijgendom’. Adriaan ontving uit de ‘bedrijve’ van Twisk, Midwoud, Benningbroek en Nieuwe Niedorp onder andere stukken grasland en een boerenhuis. Verder ontving Adriaan 30 obligaties, waaronder een aantal van 1000 gulden en één van 2000 gulden. Net als Kornelis ontving ook Adriaan ‘parten aan schepen’ en een graf in Twisk.

overige goederen

De overige goederen van de overledene werden ook verdeeld. Zo was er onder andere de inboedel van het huis, ‘kleijnoodien, kleederen en lijfstoebehooren, de contante penningen’. Ook werden er nog een aantal ‘koebeesten’ verkocht. Ook dit werd ‘onderling verdeelt, verrekent, geliquideert en vereffent’ onder de erfgenamen.

Gerelateerde documenten

Bezoek ons archief of klik op een document om deze aan te vragen voor inzage.

1685 – Notarissen in West-Friesland 1552-1843, inv. nrs. 134, akte 102

Akten, 1724-1728
Meer informatie

Meer verhalen

Bekijk alles