Op zeven juli 1849 laat koopman Hermannus Jacobus Tasman een akte opstellen voor de notaris. Tasman had van een handelaar uit Zwolle, de heer Wolff, tien lasten Geldersche rogge gekocht. Een last was een oude gewichtsmaat, éen last was ongeveer 2000 kg. Tasman had dus een flinke hoeveelheid rogge gekocht. Maar van de tien lasten rogge waren er vijf niet goed. Deze kwamen ‘op verre na niet met het monster overeen (…) als zijnde Overijsselsche rogge’. En dat had Tasman niet besteld.
Hermannus Jacobus Tasman
In de zomer van 18491 kocht Hermannus Jacobus Tasman tien lasten Geldersche rogge van een handelaar uit Zwolle. Maar helaas waren vijf lasten rogge niet goed, het betrof Overijsselsche rogge in plaats van de bestelde Geldersche rogge. De rogge werd geleverd door het schip De Vrouw Hendrika. Het schip lag, terwijl de akte werd opgesteld, aan de kade aan de Nieuwendam in Hoorn. Tijdens het uitladen van het schip zag Tasman dat de helft van zijn bestelling niet klopte. Retour zenden ging niet zomaar. En daarom stapte Tasman naar de notaris om vast te laten leggen wat er was gebeurd. Tasman verklaarde voor de notaris dat hij de vijf lasten verkeerd geleverde rogge ‘niet anders te willen opslaan dan onder protest en dientengevolge zal stellen in het pakhuis aan hem (…) toebehoorende staande aan het Groote Noord te Hoorn (…) en wel op de onderste zolder’. Mogelijk was de onderste zolder niet de beste plek om een flinke lading rogge op te slaan. Tasman nam geen genoegen met de levering en protesteerde tegen alle ‘kosten, schaden, interessen en proceskosten door hem ter dezer zake reeds gehad en geleden en verder te hebben en te lijden, ten einde die te kunnen verhalen van wien zulks zal behoren en volgens regten zal blijke te moeten geschieden’.
Vervolgens komt de schipper aan het woord in de akte. Schipper Wening houdt het kort, hij verklaarde dat hij de rogge in Zwolle had geladen en daarna had vervoerd naar Hoorn. Wening wilde de akte niet ondertekenen omdat hij zich niet ‘met deze zaak willen de inlaten’.
Gerelateerde documenten
Bezoek ons archief of klik op een document om deze aan te vragen voor inzage.