Ga naar content

Theatrum urbium Belgicae liberae ac foederatae, ad praesentis temporis faciem expressum, een titel waar een lange adem voor nodig is. Daarom wordt dit werk kortweg ook wel aangeduid als de “Stedenatlas van Blaeu”. Een werk vol met gedetailleerde kaarten van, onder andere, Westfriese steden.

De eerste pagina in de Stedenatlas van Blaeu

met de hand ingekleurd

In 1648 kwam er met de Vrede van Munster een einde aan de Tachtigjarige Oorlog. Joan Blaeu (1598-1673), drukker, uitgever en cartograaf in Amsterdam, greep deze gelegenheid aan voor de publicatie van een stedenatlas met daarin de steden van de ‘Vereenighde Nederlanden’. De tweedelige stedenatlas verscheen een jaar later in 1649. Joan Blaeu vergaarde in 1662 nog meer bekendheid met de uitgave van zijn Atlas Maior, een wereldatlas die uit elf delen bestond

De stedenatlas van Blaeu werd gedrukt in Amsterdam in 1649. Het Westfries Archief heeft maar liefst drie exemplaren. Twee exemplaren, uit 1649 en 1652, zijn in het Nederlands geschreven met niet ingekleurde platen. Het derde exemplaar uit 1649 is in het Latijn geschreven en bevat prachtige met de hand ingekleurde platen.

een al bestaande kaart

Meestal gebruikte Blaeu voor de kaarten in zijn atlas een al bestaande kaart. Dit gebeurde bijvoorbeeld met de kaart van Enkhuizen. Blaeu gebruikte hiervoor een kaart van Biens. Soms paste Blaeu de kaarten wel wat aan of werden ze opgesierd met afbeeldingen en vignetten. Doordat Blaeu vaak al bestaande kaarten als basis nam, wisselt de oriëntatie van de kaarten vaak en hebben ze ook telkens een ander schaal. De juistheid van de kaart verschilt ook per kaart.

De kaart van Hoorn in de Stedenatlas van Blaeu

Gerelateerde documenten

Bezoek ons archief of klik op een document om deze aan te vragen voor inzage.

0219 – Bibliotheek WFA, inv. nr. 66A5, 66A1, 66A2

Johannes Blaeu, Theatrum urbium Belgicae liberae ac foederatae, ad praesentis temporis faciem expressum
Meer informatie

Meer uit onze schatkist

Bekijk alles