Ga naar content

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. In deze maand organiseren musea, bibliotheken en erfgoedinstellingen speciale activiteiten. Ook het Westfries Archief doet weer mee. Het thema dit jaar is Echt nep.

Nepinformatie

Bewaren archieven nepinformatie? Jazeker! Met de krantenquiz van het Westfries Archief kom je erachter dat nepnieuws helemaal niet nieuw is. En bij de rondleiding in onze kluis vertellen wij je over bijzondere archiefstukken vol leugens en bedrog.

Echt/nep is een lastig onderwerp in de geschiedenis, want hoe weet je of iets echt is gebeurd? Archiefonderzoek kan daarover duidelijkheid geven.

Krantenquiz en rondleiding

Maak tijdens de krantenquiz kennis met onze krantencollectie vanaf 1850. Deze kranten bevatten soms foutieve informatie. Herken jij dit nepnieuws? Ga daarna mee met een rondleiding door de archiefkluis. Verstopt in documenten en boeken liggen eeuwen aan verhalen waarin mensen elkaar van alles wijs hebben proberen te maken.

De krantenquiz met rondleiding in het Westfries Archief wordt georganiseerd op woensdag 2, 9, 23 en 30 oktober. Het programma start om 13:30 uur en 15:30 uur en duurt ongeveer een uur.

Vermeld in het formulier je naam, de dag en het tijdstip en met hoeveel personen je komt. Deelname is gratis.

Aanmeldformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Bekijk ook eens

Bekijk alle
Medewerkers

Stagiair aan de slag met Zuiderzeesteunwet

Sinds september is er een nieuw gezicht in het Westfries Archief: stagiair Rik Peters. Rik komt uit Heerhugowaard en volgt de studie Geschiedenis aan de Vrije Universiteit. Momenteel werkt hij aan de afronding van zijn bachelorscriptie. De stage in het archief volgt hij buiten zijn curriculum om, met als doel praktijkervaring op te doen en […]
Meer informatie
Collecties

Aanvulling scans en indexen op geboorteakten (Enkhuizen)

Steeds meer geboorteakten van de burgerlijke stand zijn op naam doorzoekbaar via onze website. Afgelopen week is een nieuwe set indexen beschikbaar gekomen.   Op onze website kunt u nu ook zoeken door de geboorteakten uit de periode 1903-1911 van de volgende gemeente:
Meer informatie
Evenementen en bijeenkomsten

Open Monumentendag 2024

Dit is een test
Meer informatie
Medewerkers

Collega Susan stelt zich voor

Sinds augustus is Susan Broers werkzaam bij het Westfries Archief in de functie van functioneel beheerder. Dat houdt in dat ze zich bezig houdt met het beheer en ondersteunen van ons collectiebeheersysteem. Hierin staan alle archiefstukken geregistreerd en beschreven. Het archief zet in op zoveel mogelijk digitalisering van archiefmateriaal en hier komen veel werkzaamheden uit […]
Meer informatie