Ga naar content

Op vrijdagmiddag 24 mei sluiten we het vrijwilligersproject rond de kronieken van Klaas van Voorst feestelijk af in het Foreestenhuis. In samenwerking met Oud Hoorn organiseert het Westfries Archief een boeiende middag om de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet. Jaïr van Dijk, master in geschiedenis, komt vertellen over het leven en werk van Klaas van Voorst. Theo Dekker, promovendus bij het Instituut voor Geschiedenis aan de Universiteit Leiden, legt uit waarom kronieken schatten van informatie zijn voor historische onderzoekers.

Kronieken klaas van voorst

De Hoornse klokkenmaker Klaas van Voorst (ca.1745-1826) schreef vijf lijvige boeken vol met persoonlijke observaties en verslagen van historische gebeurtenissen als vervolg op de kroniek van Velius. De kroniek van Klaas van Voorst geeft een unieke inkijk in het leven en welzijn van de West-Friezen tijdens de late 18e eeuw en vroege 19e eeuw. Niet alleen de grote veranderingen, zoals Napoleon die de macht grijpt in Nederland, komen aan bod, maar ook lokale gebeurtenissen, zoals dragonders die aan de haal gaan met een schip vol jenever, beschrijft Van Voorst.

Transcripties

De kronieken werden met behulp van artificiële intelligentie getranscribeerd. Een groep toegewijde vrijwilligers liepen de transcripties door en verbeterde waar nodig. Na 24 mei zullen de transcripties beschikbaar en doorzoekbaar zijn op de website van het Westfries archief zodat iedereen zelf de kronieken kan induiken.

De lezingen starten om 14u op vrijdag 24 mei in het Foreestenhuis, Grote Oost 43, 1621 BR Hoorn. Het einde is voorzien om 16u30. Toegang is gratis, wel graag aanmelden via [email protected].

Programma

14u Welkomstwoordje Dirk Dekema
14u20 Het belang van kronieken Theo Dekker
15u Koffie & thee
15u20 Klaas van Voorst Jaïr van Dijk
16u In gesprek over het project Marie-Anne (WFA) en vrijwilligers

Bekijk ook eens

Bekijk alle
Evenementen en bijeenkomsten

Nieuwe activiteit NGV: het stamboomcafé

In 2025 organiseert de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV), afdeling Noord-Hollands Noorderkwartier, een nieuwe activiteit: het stamboomcafé. Leden en belangstellenden kunnen hier met al hun vragen over stamboomonderzoek terecht. contact en kennisuitwisseling Onderling contact en kennisuitwisseling staan bij het stamboomcafé voorop. Daarnaast zullen deskundigen worden uitgenodigd om iets over ingewikkelde of interessante onderwerpen te vertellen. Deze […]
Meer informatie
Aanwinsten

Aanwinsten november 2024

Het Westfries Archief krijgt regelmatig schenkingen aangeboden. Soms door organisaties die hun archieven willen overdragen. Maar vaak zijn het particulieren die foto’s of documenten aanbieden die vanwege een historische waarde in een archiefbewaarplaats thuishoren. Het Westfries Archief beschikt over faciliteiten om deze documenten onder de juiste condities duurzaam te bewaren. Daarnaast zorgt het Westfries Archief […]
Meer informatie
Collecties

Nieuwe indexen in november 2024

In november 2024 zijn de volgende indexen op de doop-, trouw- en begraafboeken (DTB) op onze website geplaatst: Een overzicht van geïndexeerde bronnen vindt u in dit schema.
Meer informatie
Collecties

Uniek middeleeuws getijdenboek nu ook online beschikbaar

Het Westfries Archief heeft een bijzonder juweel aan haar digitale collectie toegevoegd: een prachtig middeleeuws getijdenboek uit 1422. Dankzij het nationale programma Metamorfoze van de Koninklijke Bibliotheek is dit unieke document gedigitaliseerd en is het vanaf nu voor iedereen online te bekijken. Een kijkje in het verleden Het getijdenboek, afkomstig uit het Sint Catharinaklooster in […]
Meer informatie