Ga naar content

In 2024 verzorgt de afdeling Noord-Holland Noord van de Nederlandse Genealogische Vereniging tweemaal een cursus Stamboomonderzoek voor beginners of Genealogie, kapstok voor familiegeschiedenis in het Westfries Archief in Hoorn. Er is een voorjaarscursus en najaarscursus.

Waar komt mijn naam vandaan? Wie was mijn verst bekende voorouder? Hoe leefde mijn familie in de achttiende eeuw? Kom ik bekende personen in mijn stamboom tegen?
Al dit soort vragen kunnen worden beantwoord door gedegen stamboomonderzoek te doen. Resultaat is een stamboom waaraan familieverhalen gehangen kunnen worden. Eenmaal bezig dan ben je in het bezit van een fantastische hobby. Leer deze materie te doorgronden in zes dagdelen.

De cursus

Dick Waalboer (voorzitter van de NGV Noord-Holland Noord) behandelt de Burgerlijke Stand, het Bevolkingsregister en de DTB (Doop-, Trouw- en Begraafboeken). Hij legt uit waar u deze bronnen kunt vinden, wat erin staat en hoe u ze kunt gebruiken voor stamboomonderzoek. Ook besteedt hij aandacht aan het doen van genealogische onderzoek via internet. Zowel websites van archieven als genealogieën van derden komen aan bod. Verder gaat hij in op de genealogische computerprogramma’s GensDataPro en Aldfaer. Daarnaast vertelt Dick over heraldiek, DNA en het schrijven van een familiegeschiedenis. Kortom: een zeer complete cursus waarna u als beginnende genealoog goed voorbereid aan de slag kan gaan met het uitzoeken van uw stamboom.

het onderwerp familiegeschiedenis loopt als een rode draad voor de cursus

De cursus, gehouden in het Westfries Archief, bestaat uit zes ochtenden.
De datums voor de voorjaarscursus zijn: 1, 8, 15, 22 maart en 5 en 12 april. Voor de najaarscursus zijn dit: 4, 11, 18 en 25 oktober en 1 en 8 november. De cursus is steeds op vrijdagochtend van 10:00 uur tot ongeveer 12:15 uur. 

Per cursus is er ruimte voor maximaal 12 deelnemers. De kosten bedragen € 70,– inclusief cursusmap, koffie, thee of chocolade.
Inschrijven kan bij [email protected] of telefonisch via 06 8307 1726.

Bekijk ook eens

Bekijk alle
Medewerkers

Stagiair aan de slag met Zuiderzeesteunwet

Sinds september is er een nieuw gezicht in het Westfries Archief: stagiair Rik Peters. Rik komt uit Heerhugowaard en volgt de studie Geschiedenis aan de Vrije Universiteit. Momenteel werkt hij aan de afronding van zijn bachelorscriptie. De stage in het archief volgt hij buiten zijn curriculum om, met als doel praktijkervaring op te doen en […]
Meer informatie
Collecties

Aanvulling scans en indexen op geboorteakten (Enkhuizen)

Steeds meer geboorteakten van de burgerlijke stand zijn op naam doorzoekbaar via onze website. Afgelopen week is een nieuwe set indexen beschikbaar gekomen.   Op onze website kunt u nu ook zoeken door de geboorteakten uit de periode 1903-1911 van de volgende gemeente:
Meer informatie
Evenementen en bijeenkomsten

Maand van de Geschiedenis: Echt nep in het Westfries Archief

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. In deze maand organiseren musea, bibliotheken en erfgoedinstellingen speciale activiteiten. Ook het Westfries Archief doet weer mee. Het thema dit jaar is Echt nep. Nepinformatie Bewaren archieven nepinformatie? Jazeker! Met de krantenquiz van het Westfries Archief kom je erachter dat nepnieuws helemaal […]
Meer informatie
Evenementen en bijeenkomsten

Open Monumentendag 2024

Dit is een test
Meer informatie