Ga naar content

Vrijdag 20 december 2024 bezocht de heer Gerard van Kesteren het Westfries Archief. De bezoeker uit Zandvoort kreeg het originele register onder ogen waarin de begrafenis van voorvader Pieter van Kesteren (1740-1795) is opgetekend. Achter deze voorvader schuilt een bijzonder verhaal.

vermiste voorvader

Gerard houdt zich al een aantal jaar bezig met stamboomonderzoek. Hij begon met het verzamelen van gegevens over geboorten/dopen, huwelijken en overlijdens, zo ook van Pieter van Kesteren. De wieg van deze voorvader stond in Lisse. Hij kwam in 1740 ter wereld, trouwde in 1773 met Krijntje van der Meij met wie hij vijf kinderen kreeg. Maar de overlijdensdatum van Pieter was onvindbaar.

Wel vond Gerard meerdere trouwakten van kinderen van Pieter van Kesteren waaruit blijkt dat zij niet wisten wat er met hun vader was gebeurd. Volgens een huwelijksakte van zoon Arend uit 1813 vertrok Pieter van Kesteren in 1795 van huis om als timmerman op het oorlogsschip Wassenaar te dienen. Sindsdien was niets meer van hem vernomen.

Oorlogsfregat Pollux

De stamboomonderzoeker verlegde zijn onderzoek naar de marine-archieven in het Nationaal Archief. Daar bevestigden de stamboeken van de marine dat Pieter van Kesteren bij de Bataafse zeemacht was ingelijfd. Maar in plaats van timmerman op de Wassenaar, werd hij soldaat op het oorlogsfregat Pollux.

In 2023 gaven soldijboeken van de Pollux in het Nationaal Archief duidelijkheid over het lot van Pieter van Kesteren: de man uit Lisse overleed op 21 december 1795, onderweg naar het hospitaal. Met deze vondst werd een eeuwenoud familieraadsel opgelost. Wel dienden zich onmiddellijk nieuwe vragen aan. Want waar was Pieter overleden en onder welke omstandigheden?

Het oorlogsfregat Pollux. Detail van een prent uit 1784. (Rijksmuseum)

Marinehospitaal Enkhuizen

Onlangs kreeg het onderzoek naar de vermiste voorvader een nieuwe wending. Via de website WieWasWie.nl stuitte Gerard op een Hendrik van Kesteren. Die was op dezelfde datum als Pieter overleden en soldaat op de Pollux! De gegevens zijn afkomstig uit een Enkhuizer begraafregister dat in het Westfries Archief wordt bewaard.

Zonder twijfel zijn Hendrik en Pieter van Kesteren een en dezelfde persoon. Aan boord van de Pollux bevond zich geen Hendrik van Kesteren. In het begrafenisregister is simpelweg een verkeerde voornaam genoteerd. Pieter overleed onderweg naar het marinehospitaal in Enkhuizen en kreeg in die stad zijn laatste rustplaats.

Het hospitaal in Enkhuizen was in 1795 gehuisvest in de oude klokken- en geschutgieterij die ter hoogte van het huidige Emmaplein stond. In deze omgeving lag ook een bijbehorende begraafplaats. Dankzij overgeleverde registers kennen we meer dan duizend namen van matrozen en soldaten die daar langgeleden zijn begraven.

Gezicht op het marinehospitaal in Enkhuizen, vervaardigd door Hendrik Speeleveldt in 1806.

De gedigitaliseerde begraafplaatsadministratie van het marinehospitaal in Enkhuizen is te vinden op de website van het Westfries Archief.

Bekijk ook eens

Bekijk alle
Activiteiten
08-04-2025

Leerlingen VSO de Stormvogel duiken in archief

De hele maand april bezoeken scholen uit Hoorn het Westfries Archief. Op donderdag 3 april jongstleden was het de beurt aan leerlingen van VSO de Stormvogel. 80 jaar vrijheid Het thema van de schoolbezoeken is de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat Westfriesland en andere delen van Nederland door de geallieerden […]
Meer informatie
Medewerkers
07-04-2025

Collega Lorenzo stelt zich voor

Sinds maart is Lorenzo Ruijter bij het Westfries Archief werkzaam in de functie van Medewerker Toegankelijkheid. Hij zal zich o.a. gaan bezighouden met het verder ontwikkelen van het Scannen on Demand (SoD) en is tevens projectleider van de Metamorfoze digitaliseringsprojecten. Dit betekent dat Lorenzo ervoor zal zorgen dat de collectie online beter beschikbaar wordt. Lorenzo […]
Meer informatie
Collecties
07-04-2025

Nieuwe indexen in maart 2025

Vrijwilligers van het Westfries Archief nemen iedere maand vele pagina’s door uit de doop, trouw en begraafboeken (DTB) of notariële akten en halen daar vele namen uit. In maart 2025 zijn de volgende indexen op DTB verwerkt: Nieuwe indexen op notariële akten zijn: Een overzicht van geïndexeerde bronnen vindt u in dit schema.
Meer informatie
Aanwinsten
27-03-2025

Aanwinsten maart 2025

Het Westfries Archief krijgt regelmatig schenkingen aangeboden. Soms door organisaties die hun archieven willen overdragen. Maar vaak zijn het particulieren die foto’s of documenten aanbieden die vanwege een historische waarde in een archiefbewaarplaats thuishoren. Het Westfries Archief beschikt over faciliteiten om deze documenten onder de juiste condities duurzaam te bewaren. Daarnaast zorgt het Westfries Archief […]
Meer informatie