Ga naar content

Het Westfries Archief is een unieke tekening van Wognum rijker. De tekening is in 1730 vervaardigd door de bekende kunstenaar Cornelis Pronk. Onlangs kocht de Stichting Vrienden van het Westfries Archief de tekening aan op een veiling. Op 16 juli vond de symbolische overdracht plaats aan Dirk Dekema, directeur van het archief. Dat gebeurde op de locatie waar Cornelis Pronk bijna drie eeuwen geleden de tekening maakte.

Raadhuisstraat in Wognum

De tekening geeft een prachtig sfeerbeeld van de Buurt, nu Raadhuisstraat, met op de achtergrond de kerktoren van Wognum. Van oudsher is de Buurt het dichtbebouwde dorpscentrum waar wegverkeer van en naar de stad Hoorn langsging.

Rechts heeft Cornelis Pronk een huis met een uithangbord getekend. Dat is ongetwijfeld een herberg, mogelijk Het Wapen van Hoorn. Bij de ingang van de herberg staan een hek en voerbak, bedoeld voor paarden. Ruiters en reizigers konden binnen hun dorst lessen.

Onderaan de tekening staat de signatuur van de maker: ‘C. Pronk del(ineavit) ad viv(am) 1730’, ofwel Cornelis Pronk heeft het naar het leven getekend in 1730.

Cornelis Pronk en Westfriesland

Cornelis Pronk (1691-1759) staat bekend om zijn gedetailleerde en waarheidsgetrouwe weergave van dorps- en stadsgezichten. Daarvoor reisde hij stad en land af, meestal in opdracht van verzamelaars en uitgevers. Zo is Cornelis Pronk ook meermalen met tekengerei door Westfriesland getrokken. Dankzij zijn topografisch werk hebben we een beeld van inmiddels verdwenen gebouwen en landschappen in onze regio.

Veel tekeningen van Pronk zijn in de achttiende eeuw als prent verschenen. Maar de kwaliteit en historische waarde van de originele tekeningen zijn onovertroffen. De tekening van Wognum wordt in het Westfries Archief onder de beste omstandigheden bewaard en is beschikbaar voor onderzoek en publicaties.

Bekijk ook eens

Bekijk alle
Collecties

Uniek middeleeuws getijdenboek nu ook online beschikbaar

Het Westfries Archief heeft een bijzonder juweel aan haar digitale collectie toegevoegd: een prachtig middeleeuws getijdenboek uit 1422. Dankzij het nationale programma Metamorfoze van de Koninklijke Bibliotheek is dit unieke document gedigitaliseerd en is het vanaf nu voor iedereen online te bekijken. Een kijkje in het verleden Het getijdenboek, afkomstig uit het Sint Catharinaklooster in […]
Meer informatie
Medewerkers

Anna Laan stelt zich voor

Sinds oktober is Anna Laan werkzaam bij het Westfries Archief in de functie van medewerker Collectie en Acquisitie. In deze rol houdt ze zich bezig met de verwerving, het beheer en de registratie van archieven, collecties, bibliotheekmateriaal en kranten. Dit betekent dat Anna helpt bij het uitbreiden en onderhouden van de collectie, zodat deze goed […]
Meer informatie
Aanwinsten

Aanwinsten oktober 2024

Het Westfries Archief krijgt regelmatig schenkingen aangeboden. Soms door organisaties die hun archieven willen overdragen. Maar vaak zijn het particulieren die foto’s of documenten aanbieden die vanwege een historische waarde in een archiefbewaarplaats thuishoren. Het Westfries Archief beschikt over faciliteiten om deze documenten onder de juiste condities duurzaam te bewaren. Daarnaast zorgt het Westfries Archief […]
Meer informatie
Evenementen en bijeenkomsten

100 jaar Westfries Genootschap: filmavond, lezingen en expositie

** De filmavond is volgeboekt ** Op donderdagavond 14 november aanstaande organiseert het Westfries Archief een filmavond met historische beelden van Westfriesland. De filmavond is onderdeel van een serie activiteiten onder de titel ‘100 jaar Westfries Genootschap’. Na vertoning wordt een expositie over het genootschap geopend. Westfries genootschap Dit jaar viert het Westfries Genootschap zijn […]
Meer informatie