Agenda

<< Mei 2024 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
212223242526
2728293031  
 

Scans van bijzondere kronieken beschikbaar

9 juni 2023

In onze Collectie handschriften en losse archivalia bevinden zich vijf nog vrij onbekende, maar bijzondere kronieken. Het gaat om de kronieken van Klaas van Voorst. Deze handgeschreven kronieken beschrijven het leven in de stad Hoorn en beslaan de periode 1629 tot 1826.

Op verzoek van Jair van Dijk, een student geschiedenis, en Vereniging Oud Hoorn zijn de kronieken gescand en nu digitaal raadpleegbaar via onze website.

De kronieken zijn een cadeau voor iedereen die graag meer wil weten over de geschiedenis van de stad Hoorn. Volgens Jair van Dijk zijn de beschrijvingen van Van Voorst veel persoonlijker dan zijn voorganger Theodorus Velius. Hij laat veel meer zijn eigen mening doorschemeren wat het nog bijzonderder en persoonlijker maakt. Van Voorst gaat in zijn kroniek op zoek naar historische feiten, en vraagt zelfs aan oudere inwoners hoe het nu eigenlijk geweest is in het Hoorn van hun (over)grootouders.

kroniek

Vervolgproject
Het handschrift is goed te lezen. Er is echter behoefte aan een transcriptie. Deze wil de Vereniging Oud Hoorn samen met vrijwilligers gaan maken. Eerst worden de scans met behulp van nieuwe technieken getranscribeerd. Het programma Transkribus zal daarvoor worden gebruikt. Daarna kunnen vrijwilligers het resultaat van Transkribus gaan controleren en verbeteren zodat er uiteindelijk een goede doorzoekbaar tekst op onze website zal worden getoond.

Geinteresseerden kunnen zich alvast aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ovv van kroniek Van Voorst.

chat loading...