Ga naar content

Vanaf de zeventiende tot halverwege de negentiende eeuw maakten kinderen rijkversierde wensbrieven. Traditiegetrouw gebeurde dat vooral met Nieuwjaar maar ook met Kerst en andere feestdagen. De brieven werden voorgedragen aan de familie en toonden de schrijfkunst van het kind. In de collectie van het Westfries Archief zijn meerdere van deze wensbrieven te vinden.

wensbrieven

De teksten van de wensbrieven waren standaardteksten die het kind overschreef in zijn mooiste kalligrafische handschrift. Het ging dus vooral om de schrijfkunst in plaats van de inhoud van de teksten. De wensen werden geschreven op papier met voorgedrukte prenten die de tekst omkaderden. Zulke krans- of lijstprinten werden gemaakt door drukkerijen in de grote steden, zoals de prent hieronder van T.J. Wijnhoven Hendriksen uit Rotterdam. Maarten Sluis uit Schellinkhout gebruikte deze prent in 1835 voor een nieuwjaarswens aan zijn grootmoeder.

De prent van T.J. Wijnhoven Hendriksen uit Rotterdam

Maarten Sluis

Van origine waren de voorgedrukte prenten zwart-wit en kleurden de kinderen ze vaak in met waterverf. Dat is het geval bij de nieuwjaarswens van Maarten Sluis. Bij de oudere prenten werden de illustraties vaak ongekleurd gelaten. Een voorbeeld hiervan is de kerstbrief van Soutje Jacobs Jonker uit 1778. Toen ze 15 jaar oud was, schreef Soutje deze aan haar grootouders. Zij koos een prent met een Bijbelse voorstelling: een thema dat vaak terugkomt in kerst- en nieuwjaarsbrieven.

De nieuwjaarswens van Maarten Sluis

Gerrit Spaander

Een bijzonder exemplaar is de kerstbrief van de 10-jarige Gerrit Spaander voor zijn grootvader. In het Westfries Archief is veel informatie over de familie Spaander te vinden. Gerrit kwam uit een vooraanstaande familie en woonde in Abbekerk. Zijn vader was secretaris van de Vier Noorder Koggen en schout van Abbekerk. Na de dood van zijn vader in 1818 zou Gerrit de functie van secretaris overnemen. Maar op kerstavond 1785 stond hij voor zijn familie om zijn handgeschreven kerstbrief voor te lezen. De jonge Gerrit zal goed zijn best hebben gedaan. Mogelijk hoopte hij zelfs op een beloning voor in zijn spaarpot.

De kerstbrief van de 10-jarige Gerrit Spaander

Gerelateerde documenten

Bezoek ons archief of klik op een document om deze aan te vragen voor inzage.

0219 – Bibliotheek WFA, inv. nr. 152C13

Decoratieve prenten met geschreven wensen 1670-1870
Meer informatie

0360 – Collectie Wit, A.J., inv. nr. 88

Zegenwens, nieuwjaarswens, kerstbrief, kermisbrief, kermisbrief, kermisbrief, nieuwjaarswens
Meer informatie

0216 – Collectie handschriften en losse archivalia, inv. nr. 1910

Kerstbrief van Johannes Spaander, Kerstbrief van Gerrit Spaander, Pinksterbrief van Jan Spaander en nieuwjaarskaart voor mej. Y. Koeman, 1763,1785, 1791 en c. 1895
Meer informatie

0219 – Bibliotheek WFA, inv. nr. 100N

Ach lieve tijd : West-Friesland jaargang aflevering 11
Meer informatie

Meer uit onze schatkist

Bekijk alles