Voor docenten
Het Westfries Archief heeft zich als doel gesteld elke leerling in Westfriesland kennis te laten maken met de archiefbewaarplaats en de verhalen die daar te vinden zijn. Hiervoor organiseren wij schoolbezoeken en bieden wij online historische bronnen aan.
Schoolbezoek
Tijdens een schoolbezoek leggen wij eerst kort uit wat het Westfries Archief is en wat een archief doet. Vervolgens delen we de klas op in twee groepen. Een groep leerlingen bezoekt de archiefkluis waar we vertellen over het bewaren van archiefstukken. Natuurlijk laten we ook een aantal originele archiefstukken zien. Intussen werkt de tweede groep werkt aan een opdracht die ook alles te maken heeft met het archief. Halverwege het schoolbezoek wisselen de twee groepen leerlingen. De afsluiting is gezamenlijk.
De opdracht en het thema van de rondleiding zijn in overleg met de docent. Zo sluit een bezoek aan het Westfries Archief aan op de lesstof die in de klas wordt behandeld. Voorbeelden van thema’s zijn: slavernij, Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog, Slag op de Zuiderzee, besmettelijke ziektes en vrouwenrechten.
in De kluis
Hoewel de kinderen natuurlijk nergens aan mogen zitten, bezoeken we de kluis toch in een actieve vorm. Allereerst mogen ze zelf de zware archiefdeur openmaken. Hierdoor beseffen ze dat niet zomaar iedereen de kluis in mag. In de kluis vragen we ze hun zintuigen te gebruiken. Want waarom voelt het kouder en droger in de kluis? Waarom zijn er geen sprinklers tegen brand? En waarom staan op alle kasten en dozen nummers?
Dan tonen we originele archiefstukken en krijgen leerlingen de achterliggende verhalen te horen. Het zijn archiefstukken en verhalen uit de regio die aansluiten op de belevingswereld van de kinderen. Ze helpen met het lezen van een eeuwenoude tekst en berekenen hoe oud het archiefstuk precies is. Verder vragen we de leerlingen waarom het archiefstuk eigenlijk bewaard moet blijven.
Opdracht
Voor leerlingen in het basisonderwijs zorgen we dat de opdracht vooral erg leuk en leerzaam is. Zo doen we bijvoorbeeld een teken- of knutselopdracht waarbij de kinderen over het verleden moeten nadenken.
Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs bieden we de mogelijkheid om de opdracht samen met de docent te ontwikkelen zodat die past binnen het curriculum.
Praktische informatie
Voor een schoolbezoek aan het Westfries Archief worden geen kosten in rekening gebracht. Vervoer naar het archief in Hoorn moet zelf worden geregeld.
We hanteren een maximale groepsgrootte van 30 leerlingen. Een bezoek duurt voor basisschoolgroepen maximaal 1 uur. Voor schoolklassen van het voortgezet onderwijs duurt een bezoek 1 a 2 uur, afhankelijk van de opzet.
Heeft u zelf een idee over de opzet van een schoolbezoek aan het Westfries Archief? Neem contact met ons op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
archiefstukken online
Ter voorbereiding op een bezoek aan het Westfries Archief en voor gebruik in uw lessen, kunt u gebruikmaken van gedigitaliseerde archiefstukken op de website Geschiedenislokaalwestfriesland.nl.
stel een vraag
"*" geeft vereiste velden aan