Ga naar content

Via de website van het Westfries Archief heeft u toegang tot een grote hoeveelheid informatie. Onderstaande tips helpen u gerichte zoekopdrachten te geven binnen onze verschillende collecties en over de gehele collectie heen.

Zoekwoorden kunt u in de zoekbalk intypen en daarna klikt u op de rode knop Zoeken.
U kunt ook uitgebreider zoeken via de rode knop. Voor iedere collectie zijn er specifieke zoekvelden waarmee u gerichter kunt zoeken.

TIP: wanneer uw zoekopdracht geen resultaten geeft, vult u dan minder zoekvelden in of gebruik speciale tekens:
– een * (sterretje) om meerdere letters te vervangen.
– een ? (vraagteken) om één letter te vervangen.
– door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

U vindt na het zoeken een overzicht van archieven met daarin beschrijvingen van archiefstukken die horen bij uw zoektermen. Een groot deel van deze stukken kunt u inzien op onze studiezaal; slechts een deel is online in te zien. Met behulp van de filters onder de zoekbalk zoekt u gerichter naar materiaalsoorten, categorieën of naar plaatsen.

Bij vragen over zoeken kunt u ook contact met ons opnemen.

In de kluizen van het Westfries Archief zijn kranten te vinden vanaf begin negentiende eeuw tot heden.

Een groot gedeelte van onze kranten uit de periode negentiende eeuw tot 1949 is gedigitaliseerd en op tekst te doorzoeken op deze website en/of via de website Delpher. Nieuwere kranten vanaf 1950 zijn op afspraak in te zien op onze studiezaal.

Via ons zoekformulier Kranten zoekt u in gescande en digitaal leesbaar gemaakte krantenpagina’s. Deze bestanden zijn niet foutloos. Wees daarom creatief met zoekwoorden. Zo kan Hoorn door een onduidelijke drukletter als IIoorn herkend zijn. Ook zijn bijvoorbeeld koppeltekens letterlijk overgenomen waardoor woorden in tweeën zijn gesplitst.

Gebruik hier “jjjj-mm-dd” voor zoeken op een specifieke datum.

De collectie Beeld en Geluid bevat foto’s, dia’s, prenten, kaarten en tekeningen vanaf de zestiende eeuw tot heden. Een deel is gescand en online zichtbaar.

Via de zoekingang Beeld en Geluid zoekt u in onze afbeeldingen. U kunt eenvoudig zoeken of uitgebreider met de naam van een vervaardiger of periode.

Het is mogelijk om tijdens het zoeken gebruik te maken van filters en sorteringen. Hiermee kunt u bijvoorbeeld kiezen voor soort om alleen foto’s te selecteren.

Na het zoeken worden beschrijvingen vanuit onze beeldcollecties getoond.

Of een scan wel of niet beschikbaar is op de website hangt af van de rechten die op de afbeeldingen en documenten berusten, zoals recht op privacy en het auteursrecht.

Als er geen auteursrechten op een afbeelding zitten, kunt u de afbeelding inzien en downloaden door te klikken op een afbeelding of beschrijving.

Vrijwilligers voeren namen over uit allerlei Westfriese bronnen, zoals doop-, trouw- en begraafregisters (DTB), bevolkingsregisters, burgerlijke stand registers (geboorten) en een deel van ons notarieel archief. Via ons zoekformulier Personen kunt u op naam zoeken naar deze gegevens.

Houd bij het zoeken ook rekening met spellingsvarianten. Namen werden vroeger soms heel verschillend gespeld, zelfs binnen dezelfde familie.

Klik op uitgebreid zoeken en vul een aantal velden in, bijvoorbeeld achternaam en voornaam. Of maak gebruik van de optie om namen van twee of meer personen te combineren. Dat is handig bij bijvoorbeeld het zoeken naar een dopeling; vul dan de voornaam in van de dopeling en de voornaam van zijn/haar vader.

Wanneer uw zoekopdracht juist een te groot aantal treffers oplevert, kunt u meer velden invullen en/of het resultaat verfijnen door te filteren op Bron, Rol, en/of Plaats.

Zoekresultaten kunt u ook sorteren met behulp van de sorteringsvelden boven de zoekresultaten

Houd er rekening mee dat nog niet alle bronnen geïndexeerd zijn. Verder zijn geboorteakten jonger dan 100 jaar, huwelijksakten jonger dan 75 jaar en overlijdensakten jonger dan 50 jaar nog niet openbaar.
Ook gezinskaarten met gegevens recenter dan 100 jaar zijn niet openbaar.

Een groot deel van onze genealogische bronnen is geïndexeerd. U kunt deze doorzoeken op naam.

U kunt ook bladeren in scans van genealogische bronnen om informatie te zoeken die nog niet op naam doorzoekbaar is gemaaktGa naar zoek naar een bron en filter desgewenst op plaats, genealogische gebied en/of soort bron.

Bouwtekeningen en vergunningen van Westfriese gemeenten zijn grotendeels digitaal in te zien via onze website. De documenten lopen over de periode 902 tot 2010.

Via ons zoekformulier Vergunningen kunt u alle beschrijvingen van vergunningen vinden. We hebben specifieke zoekvelden gemaakt zodat u eenvoudig op adres of kadastrale aanduiding kunt zoeken.

Digitale bouwtekeningen, indien aanwezig, worden direct getoond in een strip onder de beschrijving. Ziet u geen bestanden? Neem dan contact op met onze studiezaal.

De documenten behorende bij de bouwvergunning worden niet direct getoond op uw scherm. Via de link in de beschrijving kunt u deze aanvragen. Daarna ontvangt u de documenten van de vergunningen via de e-mail.

Let op bij oudere woningen. Adressen en kadastrale aanduidingen van oudere woningen kunnen in de loop der tijd gewijzigd zijn. Nog niet alle dossiers zijn gekoppeld aan de huidige adressen.

De bibliotheek van het Westfries Archief bevat boeken en tijdschriften vanaf de zestiende eeuw tot heden. De bibliotheek bevat de oude stadsbibliotheken van Hoorn en Enkhuizen en is daarna uitgebreid met duizenden titels met boeken van en over Westfriesland. Alle titels zijn op afspraak in te zien in onze studiezaal.

Via het zoekformulier Bibliotheek kunt u eenvoudig zoeken naar een titel in onze bibliotheek. Ook kunt u gericht zoeken naar boeken via uitgebreid zoeken. U kunt dan zoeken op naam van auteur of via een onderwerp.

 

Onze ruim 2.000 archieven bevatten een schat aan informatie over het leven in Westfriesland. In ons archievenoverzicht kunt u alle aanwezige archieven schematisch vinden.

Via de zoekbalk kunt u zoeken in onze archieven. Hierna krijgt u een overzicht te zien van alle archieven die mogelijk informatie bevatten over uw zoektermen. Dit kunnen archieven zijn van overheidsinstellingen, maar ook van stichtingen en verenigingen of zelfs van particulieren.

In een archief staan documenten of dossiers op een zodanige wijze geordend dat zij laten zien welke taken uitgevoerd werden door een archiefvormer.

In de zoekresultaten ziet u beschrijvingen die voor u van belang kunnen zijn. De meeste documenten en dossiers uit onze archieven zijn nog niet gescand. U kunt deze beschrijvingen aanvragen en daarna zijn de archiefstukken op afspraak, in te zien in onze studiezaal.

Onze collecties

Kranten

Kranten uit de periode 1850-1949
Meer informatie

Beeld en geluid

De beeldbank met afbeeldingen vanaf de zestiende eeuw
Meer informatie

personen

Namen van personen die voorkomen in DTB, akten van de burgerlijke stand, bevolkingsregisters en notariële akten.
Meer informatie

vergunningen

Bouwvergunningen uit de twintigste eeuw
Meer informatie

bibliotheek

Boeken uit en over Westfriesland
Meer informatie

archieven

Archieven van organisaties en personen uit Westfriesland.
Meer informatie

niet- of beperkt openbaar

Het grootste deel van onze collecties is openbaar en raadpleegbaar in onze studiezaal. Niet-openbare archieven kunnen soms ook vrijgegeven worden, na toestemming van de archivaris.